Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 22.06.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Razvan GHEORGHE
Titlul articolului: UDMR forteaza acceptarea Statutului Minoritatilor
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2006-06-22&id=202131


 

Conducerea UDMR a realizat ca Statutul Minoritatilor Nationale nu are nici cea mai mica sansa in a beneficia de un raport pozitiv din partea comisiilor sesizate in fond si a convins conducerea Camerei sa arunce proiectul legislativ in dezbaterea plenului de saptamana viitoare. Solicitarea Uniunii, facuta de deputatul Marton Arpad, a fost votata in unanimitate de membrii Biroului Permanent al acestei Camere. Faptul este insa fara precendent avand in vedere ca este pentru prima oara cand un proiect de lege intra in plen fara raport de la comisii. Dorinta UDMR de a servi Statutul plenului, document care reprezinta un veritabil mar al discordiei in cadrul Coalitiei majoritare, ascunde insa un siretlic abil.

Viclesug minoritar

Surse parlamentare ne-au explicat care este, de fapt, strategia lui Marko Bela. "Parlamentarii Uniunii stiu ca Statutul nu va primi raport pozitiv deoarece atat Opozitia, cat si o parte din reprezentantii Puterii se opun variantei actuale. Negocierile cu PD nu au ajuns, de asemenea, la un numitor comun. Scopul deputatilor UDMR este de a cere, dupa ce si-au trimis din proprie dorinta Statutul in plen, retrimiterea documentului in analiza unei singure comisii, pentru ca Statutul sa revina plenului cu un raport favorabil", au explicat sursele citate. Pe de alta parte, daca in comisii Statutul a starnit rumoare si discutii sterile, in plen, initiativa va trezi controverse aprinse. In conditiile in care PSD si PRM vor taragana orice dezbatere, UDMR va avea timpul necesar sa negocieze cu PD, in incercarea de a gasi o solutie de compromis in ceea ce priveste punctul fierbinte al Statutului, capitolul V, anume controversata autonomie culturala.

Aproape 800 de amendamente

Semn ca o intelegere politica pe marginea Statutului este inca departe, plenul Camerei va trebui sa dezbata tot ceea ce nu au reusit cele trei comisii sesizate: aproximativ 800 de amendamente. Tanara speranta a PSD, Victor Ponta le-a promis deja udemeristilor ca, in vreo opt ani, plenul le va vota Statutul. Pe de alta parte, peremistul Lucian Bolcas i-a avertizat pe deputatii Uniunii ca Statutul va beneficia in plen de acelasi tratament ca si incercarea de modificare a Regulamentului Camerei. Cu toate acestea, martea viitoare, Statutul va intra in discutia Camerei.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.